tiistai 3. marraskuuta 2015

Eloonjäämistaisto Kuolemanlaaksossa

Road tripimme alkutaival on osoittautunut varsin töyssyiseksi. Kuin olisi vastakarvaan kissaa silittänyt. Jouduimme heti toisena matkapäivänä todelliseen liemeen Kuolemanlaaksossa. Siinä oli kuulkaas henkiparat kyseessä!
Aurinko nousee Kuolemanlaaksossa. Tässä ajoimme vielä asfalttitiellä.

Eksoottinen eka yö


Jo matkamme ensimmäinen yö osoittautui aika eksoottiseksi. Olimme varanneet majoituksen piskuisesta kylästä, joka koostui tasan kolmesta motellista ja yhdestä kuivalihajalostamosta. Motellimme oli luokiteltu kahden tähden motelliksi ja se oli saanut kylän kolmesta majapaikasta parhaat arviot. Yömme jälkeen manasin paikan kuitenkin ainoastaan puolen tähden arvoiseksi, sillä yöunemme paikassa jäivät sattumusten kautta todella lyhyiksi. 

Kesken parhaimpien unien huoneemme seinässä olevasta palovaroittimesta alkoi loppua patterit. Tämä sai laitteen piippaamaan hermostuttavin väliajoin. Ei kun ylös sängystä ja irroittamaan laitteen patterit ja laite hiljaiseksi. Tämä ongelma poistui, mutta herääminen sai pysymään valveilla jonkin aikaa ja huomaamaan seuraavan pikku ongelmamme. 

Olimme ostaneet matkan varrelta iltapalat mukaamme, sillä lähin seuraava ravintola oli tiekylttien mukaan 80 mailin päässä. Koska huoneessamme ei ollut pöytää, jäi iltapalojen ruoka-astia huoneen lattialle. Kyllähän se kävi jo silloin mielessä, että teko saattoi olla virhe. Ja kyllä, ruoka-astia houkutteli huoneeseemme hiiren! Tässä vaiheessa kello oli noin 05 ja eipä muuta kuin hiirtä jahtaamaan. Ja ilmankos olin tuntenut sänkyyn mennessä kylmää vedon tunnetta, sillä sängyn allahan oli hiirellä oikein oma sisäänkäynti eli lattian rajassa seinässä oli reikä! Episodi sai meidät molemmat niin hereille, ettei nukkumisesta tullut enää mitään. Oli sama nousta lopullisesti ylös ja lähteä heti aamun sarastaessa jo jatkamaan matkaa.

Tässä vaiheessa ei osattu arvatakaan, kuinka tärkeät levolliset yönunet olisivatkaan tulevana päivänä olleet. Koitos odotti.

Kuolemanlaaksoa.

Matka tyssäsi keskelle erämaata


Päivän agendana oli siis autoilla päivä Kuolemanlaaksossa. Matka kuitenkin tyssäsi keskelle ei mitään jo aamuyhdeksän jälkeen, sillä yhdellä erämaapätkällä kulkupelinämme oleva neliveto otti ja upposi mutaan! Olihan tämä aivan käsittämätöntä! Kyseessä on koko Pohjois-Amerikan kuivin alue, mutta sitten sieltä löytyykin pari kolme märkää mutamonttua, joista yksi koitui meidän kohtaloksemme. Siinä oli automme keskellä mutaa, eikä liikkunut enää eteen, eikä taakse. Renkaat vain pyörivät sutia liukkaassa mudassa ja auto upposi aina hitusen syvemmälle. 

Silloin ei naurattanut. Keskellä Kuolemanlaakson erämaata ei ollut puhelinverkkoa, ei tien varressa olevia hätäpuhelimia, eikä siellä tietenkään liikkunut ristin sielua. Ainoa ääni oli tuulen humina, jonka rikoimme soittamalla sos-äänimerkkiä automme äänitorvella. Ei vastausta mistään. Todennäköisesti tuuli vei sos-merkkimme mennessään, kohti vieläkin autiompaa laakson kohtaa. 

Olin ajaessamme sattumoisin tarkkaillut aina välillä puhelinta ja edellinen varma havainto yhden pykälän puhelinkuuluvuudesta oli noin 10 mailia eli 16 kilometriä sitten! Monta vuorennyppylää aikaisemmin. Koska aurinko nousi taivaalle kovaa vauhtia tehden ilmasta koko ajan kuumemman ja kuumemman, ei tuon 10 mailin kävely helteessä houkutellut. Niinpä päätimme yrittää irrottaa autoa mudasta itse ja toivoa, että joku toinenkin turisti osuisi samalle erämaapätkälle. Ei osunut. 

Aloimme kaivamaan autoa mudasta käsipelillä ja yritimme käyttää kaikki mahdolliset kikat. Kiviäkin haimme noin puolen kilometrin päästä ja yritimme saada niitä renkaiden alle pitoa tuomaan. Samoin keräsimme ympäriltä erämaan rutikuivia risuja ja oksia. Pari kertaa toivo jo pilkahtikin, mutta tuloksetta. Auto oli ja pysyi. Yritimme myös kuivattaa mutalammikkoa vedestä, jotta saisimme autonrenkaille paremman pidon. Ainoa väline tähän oli kylmälaukkumme irrotettava sisäosa, josta saimme ns. sankon. En tiedä, montako sataa sangollista kannoimme vettä ja mutaa kuopasta pois, mutta ei. Ei onnistunut. Kyllä siinä kaikenlaista kokeiltiin. Lopulta kuuden tunnin hikoilun ja rehkimisen jälkeen oli yksinkertaisesti todettava, että emme saa irrotettua autoa kahdestaan. Oli saatava apua. 

Selviytymispakkauksemme oli käytännössä katsoen tässä. Ei lapiota, ei hanskoja, ei köyttä. Kuva on otettu autopesulan pihassa.


Ukkokulta teki sitten ritarin teon ja lähti kävelemään tietä takaisin päin niin pitkälle, että kännykkäkuuluvuus löytyy ja soitto hätänumeroon 911 onnistuu. Ensimmäinen pykälä verkkoon oli löytynyt onneksi jo vähän yli tunnin kävelyn päästä ja hinausauton tilaaminen pätkivällä ja huonolla yhteydellä onnistui. Minä jäin autolle, josko joku sattuisi ajamaan tietä toisesta suunnasta. Vasta noin tuntia ennen hinausauton saapumista ajoi paikalle ensimmäiset kaksi turistiautoa. Kyseisellä erämaatiellä ei siis liikkunut ketään meidän jälkeemme 7-8 tuntiin, vaikka tie vei yhdelle laakson nähtäyyksistä. Autoista purkautui joukko kiinalaisnuoria, jotka kyllä kovasti yrittivät auttaa, mutta koska kunnon hinausköyttä ei ollut, eivät omatkaan epätoivoiset köysiviritelmämme kestäneet. Nyt oli työntäjiäkin useampia, mutta jälleen tuloksetta. Nuorukaiset olivat ensinnäkin kovin hinteliä ja asuina heillä oli lähinnä varvassandaaleja ja bling-blingiä (nähtävästi erämaassa pitää olla tyylikkäänä). Se ainoa, jolla oli jaloissaan kunnon vaelluskengät ja joka oli astetta rotevampi, sattui olemaan valokuvaaja ja hän osallistui työntötalkoisiin ainoastaan ottamalla tilanteesta valokuvia. No, hän lupasi lähettää kuvia meille jälkeenpäin. Ehkä niitä on joskus myöhemmin sitten ihan kiva katsella. 

Kun hinausauto lopulta saapui paikalle, olimme olleet jumissa melkein yhdeksän tuntia. Siis käytännössä koko päivän ja pimeä alkoikin jo laskeutumaan. Kyllä siinä onnen kyyneleet tirahtivat, kun ystävälliset hinausukot paikalle saapuivat. Totesivat, että juuri kyseinen muta on jotakin petollista punaista mutaa, emmekä olleet suinkaan ainoat, jotka siihen kuulema ovat kiinni jääneet. Voi niitä riemun kiljahduksia, kun automme hinausauton vetämänä vihdoinkin liikkui! Antoivatpa hinausukot vielä hyvät ohjeetkin, kuinka saada auto takaisin ajettavaan kuntoon renkaiden ja jarrujen puolesta, sillä mutaa oli tietenkin kaikkialla. Kun lopulta soratieltä pääsimme takaisin asfaltille minusta tuntui, etten ole koskaan aiemmin rakastanut asfalttitietä yhtä paljon. Hengissä siis lopulta selvittiin. Olen ikionnellinen siitä.
Kun on tosi kyseessä, sitä on valmis kaivamaan vaikka kyntensä verille.

Onni onnettomuudessa


Mukana tapauksessa oli onneakin. Jo se, että sattumoisin olin tarkkaillut puhelinkenttää tiesimme sen olevan ylipäätään saavutettavissa ja että kuuluvuus löytyi lopulta niinkin "läheltä". Joskin ukkokullan reippailu porottavassa auringonpaisteessa ja todella jyrkkiä mäkiä nousten ei ollut helppo! Toisekseen olimme varustautuneet runsaalla juomavedellä ja ruoallakin. Olisimme varmasti pärjänneet ainakin seuraavaan päivään nesteen ja ruoan puolesta, kiitos marraskuisen ajankohdan. Todella kuumina kesäkuukausina tilanne Kuolemanlaaksossa olisi ollut varmasti toinen, sillä auto oli ainoa varjopaikka kymmeniin ja taas kymmeniin maileihin. Ja sitten kun loppuisi bensa, loppuisi myös ilmastoinnin viilentävä vaikutus.

Sen sijaan yön yli autossa viettäminen minua ehti jo päivän aikana huolestuttamaan. Muta oli nimittäin pinnan alta pohjaa kohti aivan jäätävän kylmää, ihmeellistä kyllä, joten todennäköisesti onnettomuusalueellakin laaksossa yölämpötilat laskevat todella alhaisiksi. Lisäksi yö saisi tietenkin kaikenlaiset saalistajat, kuten kojootit ja puumat liikkeelle, eikä ainakaan jälkimmäisen kanssa olisi leikkimistä. Niinpä esimerkiksi tarpeilla käynnit autosta ulos poistuen pimeällä olisi ehkä pitänyt jättää tekemättä.  
Tässä tossuni mutaoperaation ensimetreillä. Tässä vaiheessa ne oli vielä erotettavissa tossuiksi.

Rättiväsyneet Las Vegasiin


Kun lopultakin pääsimme liikkeelle, valitsimme onnettomuuspaikalta suorimman reitin seuraavaan majapaikkaamme Las Vegasiin. Ajomatkaa oli neljä tuntia. Siinä se meni järkytystä sulatellessa. Olimme löytäneet hyvän tarjouksen viiden tähden hotellista. Perillä odotti siis luksusta ja juuri tuona päivänä se tuntui tulevan enemmän kuin tarpeeseen. Mutta kyllä minua sinne hotelliin saapuminen sitten hävetti! Autostamme paistoi muta jo kaukaa. Samoin me matkalaiset olimme todella räjähtäneen näköiset mutaisissa vaatteissamme, minullakin sääret sentin paksuisessa kuivuneessa mudassa melkein polviin asti. Ja minullahan ei siis ollut edes kenkiä, sillä ne jäivät sille tielle. Sanan varsinaisessa merkityksessään! Olisittepa nähneet sen viiden tähden hotellin edessä odottelevan henkilökunnan ilmeet, kun iltakymmeneltä mutaläjän hotellin sisäänkäynnin eteen kurvasimme! Parkkipoika tuli välittömästi ilmoittamaan, etteivät he kykene autoamme parkkeeraamaan. Autohan oli katsokaas mudassa myös sisältä, joten olisi saanut parkkipoikakin mennä suihkuun ja pesulaan, jos olisi autoamme hipaissutkaan. 

Hotellin respassakin hiukan muljauteltiin silmämunia, kun tiskille saavuimme. Mutta arvatkaapas, kyseisenä päivänä oli sattumoisin juuri Halloween, joten respan nainenkin luuli meidän erikoisia ulkoasujamme naamiaisasuiksi! Ehkä Halloween-juhla siis hiukan pelasti meitä, kun viiden tähden hotellin hississä ja huonekäytävällä jouduimme muita hotellin asukkaita kohtaamaan. 

Uni tuli! 


Ilta menikin sitten kuumassa suihkussa ja kylvyssä mutamöykkyjä ihosta liotellen, sekä lukuisia haavoja ja ruhjeita hoidellen. Aurinkokin oli polttanut ihoamme paikka paikoin, vaikka laitoimme suojakertoimella 30 olevaa aurinkorasvaa. Unta ei tarvinnut näiden toimien jälkeen odottaa ja sinä yönä olisi saanut hiiri köllötellä vaikka samalla tyynylläkin. En olisi herännyt. 

Matkamme alkupää on siis ollut kaikkea muuta kuin onnistunut. Siihen on kuulunut verta, hikeä ja kyyneliä. Majoituksiakin on ehtinyt osua kohdalle puolen tähden motellista aina viiden tähden hotelliin. Toivottavasti matkamme etenee näiden alkuvaikeuksien jälkeen paremmalla onnella.

Mutta hei, nyt olemme jo Arizonan osavaltion puolella ja seuraavaksi minä menen saunaan! Saunassa näytti olevan Harvian kiuas ja kiukaan vieressä kastelukannu, joten jospa siellä saisi heittää vettäkin kiukaalle. Jee! Hengissä Kuolemanlaaksosta selvinneenä ja siitä kiitollisena pääsen sanomaan teille nyt hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!


15 kommenttia:

 1. Ihan hirveää, mä olisin ollut jo ihan epätoivoinen ja lamaantunut tuolla! Voiko enää huonompi tuuri olla?? Onneksi kaikki päättyi kuitenkin onnellisesti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Oli mahtavaa, että tarinalla oli onnellinen loppu.

   Poista
 2. Wow mikä tarina! Onneksi kuitenkin selvisitte. Parempaa road tripiä jatkossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti toivotuksista! :-) Pieniä uusia ja hiukan yllättäviä haasteita ilmaantuikin jo, mutta kaikesta ollaan selvitty tähän asti. Katsotaan, missä välissä ehtisin kenties niistäkin tänne blogiini raportoimaan.

   Poista
 3. Ihan järkyttävä tarina! Eikä vähiten tuo hiirijuttu... :-/ Toukokuussa pari vuotta sitten ajettiin myös Kuolemanlaaksoon omalla roadtripillämme, silloin oli aika kuuma. Meitä neuvottiin, ettei ilmastointia kannattaisi käyttää, etenkään, jos on oikeesti kuuma. Ja otettiin kuuliaisesti suositellut vesimäärät mukaan, mutta koska mitään ihmeempää ei sattunut, niin suurin osa jäi juomatta, suositukset kun olivatkin juuri tuommoisia tilanteita varten. Mutta teidän tarinaan palatakseni: onneksi, loppu hyvin, kaikki hyvin. Ja saunaankin pääsitte.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä tuollaisen tapauksen koettuaan ajattelee, ettei vettä voi olla koskaan mukana liikaa, jos ja kun kuumissa erämaaolosuhteissa ajelee. Mielellään ne vedet kuljettaa sieltä sitten vaikka juomattomina poiskin. Onneksi tosiaan kaikki päättyi meidän tarinassamme lopulta hyvin, huh!

   Ja kyllä, saunaan päästiin ja oli vieläpä hyvät löylytkin! Mahtavaa!

   Poista
 4. Ei jestas, huh huh!! Mulla olisi tullut huuto ja itku varmaan jo ekan tunnin ahertamisen jälkeen. Onneksi teillä oli vettä ja ruokaa mukana, muutoin olisi voinut olla se lopullinen tosi kyseessä. Toivottavasti loppureissu sujuu paremmin ja ongelmitta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän siinä alkupaniikki iski, mutta sitten oli vain alettava toimimaan. Onneksi tarinalla oli onnellinen loppu, vaikka siihen koko päivä menikin.

   Poista
  2. Kyllähän siinä alkupaniikki iski, mutta sitten oli vain alettava toimimaan. Onneksi tarinalla oli onnellinen loppu, vaikka siihen koko päivä menikin.

   Poista
 5. Nyt vasta ehdin tämän pidemmän version lukemaan - huh ja voi apua todella hurja juttu! Itsekin samoissa maisemissa olleena voin jotenkin kuvitella tilanteen karmivuuden. Onneksi oli tosiaan marraskuu eikä heinäkuu jos jotain hyvää pitää ajatella. Ja muutenkin että teillä oli tarvittavat muonat ja vedet. Ja sitten se apu. Mää sain ennen kuoleman laakson läpi ajamista lämpöhalvauksen joten se todella on raaka paikka. Kuten on monta kertaa todettu, onneksi kaikki meni lopulta hyvin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohops, onkin jäänyt road trip -tohinassa vastaamatta tähän kommenttiisi.

   Tulipa tuon sinunkin tapauksen tiimoilta mieleen, että Kuolemanlaakso taitaa todellakin olla nimensä veroinen. Toisaalta ehkä ihan hyväkin, että jo nimi varoittaa paikan vaaroista. Onneksi sinäkin tokenit lämpöhalvauksestasi!

   Poista
 6. Wow, tämä on kyllä hurjaa. Sydämeni taisi olla pysähdyksissa koko ajan kun tota luin. En voisi kuvitellakaan itseäni sellaiseen tilanteeseen. En voi muuta sanoa että thank God että te selvisitte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllähän tämä sellainen päivä elämässä oli, ettei se koskaan unohdu! Onneksi tästä selvittiin ja oli onni myötä!

   Poista
 7. Huh! Tää on kyllä hyvä muistutus siitä, ettei Kuolemanlaakson kanssa ole pelleilemistä. Hurjaa, että nähtävyydelle vievälläkin tiellä voi upota mutaan, eikä vain epämääräisillä sivuteillä. Onneksi kolemuksellanne oli onnellinen loppu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sekin, että nähtävyydelle vievällä tiellä ei liikkunut ristin sielua koko päivänä! Mutta ajankohta oli toki off-season aikaa, se selittänee. Ikimuistoinen tapaus tämä kyllä oli, mutta onneksi se päättyi onnellisesti,
   huoh!

   Poista